Halibut grónský filet bez kůže a kostí - Přejete si rybu zavakuovat?: ano
anglický název: Greenland halibut
latinský název: Reinhardtius hippoglossoides
země původu: Dánsko
FAO: 27
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Halibut neboli také Platýs černý je rozšířený od Špicberk po Biskajský záliv a vyskytuje se také severozápadní oblasti Atlantiku. Jako většina platýsovitých je na rozdíl od kambalovitých pravooký. Loví se pomocí dlouhých vlasců a ocitá se také v sítích vlečených po mořském dně. Platýs černý (Halibut) má obrovský hospodářský význam i přesto, že množství jeho výlovu ve srovnání s minulostí kleslo.
Tělo je relativně štíhlé a dlouhé. Čelisti a zuby jsou stejně vyvinuté na vrchní a spodní straně těla. Postranní čára opisuje oblouk kolem prsní ploutve. Horní strana těla je hnědého až černého zbarvení, také břišní strana tmavého zbarvení. Dorůstá až do délky 4 m a může vážit až 300 kg.
Jemně aromatické maso halibuta se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, ale vyšším obsahem tuku než u platýse obecného. Hodí se na všechny způsoby úpravy, výborně chutná dušený nebo vařený v páře. Neměl by se příliš kořenit, aby nezaniklo jeho příjemné aroma.
PLU produktu: 4-3Doprava a platba
Alvaro Patricio Prieto Perez
KladySuper tasty
KladySuper tasty
Zápory
Zápory
Valeria Markova
KladyJemna a chutna ryba
KladyJemna a chutna ryba
ZáporyZadne zapory nenachazim.
ZáporyZadne zapory nenachazim.