Ústřice Belon N.0 - Přejete si ústřice otevřít?: ne
anglický název: Flat oyster
latinský název: Ostrea edulis
země původu: Francie (South Brittany)
FAO: 27
způsob lovu: chov
doporučená skladovací teplota: 0-5°C
Chuť:
Velmi dobře vybalancovaná sladká i slaná chuť s lehkým dotykem jódu. Chuť zůstává dlouho v ústech.
Doporučená vína
Ryzlinky
Původní areál rozšíření ústřice jedlé se rozprostírá v Atlantském oceánu od Norska po Maroko a zahrnuje celou oblast Středozemního moře. Populace žijící ve volné přírodě jsou dnes ovšem vzácností. Umělý chov tohoto druhu ústřic je náročnější než chov jiných druhů. Přesto se vyplácí, protože ústřice jedlá se vyznačuje lahodnější chutí, která opravňuje k požadavkům vyšších cen. Akvakultury ústřic se tradičně provozují podél atlantského pobřeží, především ve Francii. Zdejší centra chovu ústřic se nacházejí v Normandii, Bretani a v regionech Charente a Gironde.
Ústřici jedlou lze snadno odlišit od ostatních druhů ústřic podle okrouhlého, plochého tvaru schránky. Tvar, zbarvení a povrch lastur přitom mohou být různé. Maso ústřice jedlé je béžově pískové až šedavé barvy. Tento druh dorůstá do délky 5 - 12 cm, ve ojedinělých případech mohou dorůst do délky až 20 cm. Takoví obři jsou ale velmi vzácní. Ve Francii se jim říká pied de cheval neboli koňská noha a v prodeji dosahují velmi vysokých cen.
Ústřice se klasicky podávají syrové v otevřených lasturách pouze na nasekaném ledě. Maso se pak spolu s vodou v lastuře jednoduše vysaje nebo vyjme vidličkou. Podle chuti lze k ústřicím podávat nakrájený citron nebo limetku. Ústřice jedlá však chutná výborně také vařená, například pošírovaná ve vlastní šťávě nebo gratinovaná v lastuře.
PLU produktu: 215-4Doprava a platba
Varianty2
Přejete si ústřice otevřít? | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
ano | Není skladem Sledovat dostupnost |
50 Kč | |||
ne | Není skladem Sledovat dostupnost |
50 Kč |