Svatý Petr kuchaný 1-2kg
anglický název: John Dory
latinský název: Zeus faber
země původu: Francie
FAO: 37
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Pilobřich ostnitý je hojně rozšířeným druhem a vyskytuje se jak v celém východním Atlantiku od Norska po jižní Afriku, tak v Tichomoří (Japonsko, Korea, Austrálie, Nový Zéland). Pojmenování této ryby se ve většině jazyků vztahují na Svatého Petra, jako Petersfisch, Saint-Piere, San Pietro. Bílé křehké maso se považuje za jednu z největších lahůdek jakou moře poskytují. Stavy pilobřicha jsou omezené a množství jenž se vyloví je spíše malé, proto na trhu dosahuje značně vysoké ceny.
Pilobřich se pozná velmi snadno. Má vysoký hřbet a široce eliptický tvar těla. Hlava je velmi velká se širokým ústním otvorem. Přední část dlouhé hřbetní ploutve je vystužena nápadně dlouhými tvrdými paprsky. Zbarvení je nevýrazně tmavošedé a na bocích je typická velká tmavá skvrna. Dorůstá maximálně do délky 65 cm, většinou nemá více jak 45 cm. Pilobřich velmi rychle po vylovení ztrácí svůj působivý vzhled.
Pilobřich je vyslovená delikatesa a představuje to nejlepší, co může rybí kuchyně nabídnout. Jeho křehké, bíle maso se chuťově vyznačuje nejvyšší kvalitou. Je potřeba zvolit způsob úpravy, při němž vynikne jeho vlastní chuť (pošírování nebo dušení v páře). Doporučuje se kořenit jen s mírou.
PLU produktu: 52Doprava a platba