Slávka jedlá živá
anglický název: Blue mussel
latinský název: Mytilus edulis
země původu: Dánsko
FAO: 27
způsob lovu: farmový chov
doporučená skladovací teplota: 2-7°C
Slávka jedlá je velmi robustní a přizpůsobivý mlž, který se vyskytuje ve všech mořích a oceánech severní polokoule. Nenajde-li žádnou skálu nebo útes, kde by se mohl přichytit, spokojí se s kameny či jinými předměty. Osídluje poměrně mělká pásma, dokonce také watty, například v Severním moři, což jsou území na přechodu pevniny a moře, která jsou při přílivu periodicky zaplavována vodou. Zde slávkám nevadí ani to, že se během odlivu ocitnou na suchu. V mělkých vodách dokážou vytvořit obrovské kolonie (tzv. lavice), v nichž přebývá několik tisíc jedinců. Protože se snadno rozmnožují, jsou pro akvakultury poměrně bezproblémovými chovanci. Největší farmy slávek jedlých vznikly v Evropě u pobřeží Severního a Baltského moře (zejména v Nizozemsku, Německu a Dánsku).
Modročerné, kapkovitě protáhlé a identicky tvarované lastury dosahují maximálně délky 10 cm. Vnitřní strana lastur je pokryta perleťovou vrstvou.
Slávky jedlé se v Severní Americe často konzumují syrové, Evropané dávají naopak přednost vařené variantě. Klasickým způsobem úpravy je dušení v páře ve vývaru z bílého vína a polévkové zeleniny.
PLU produktu: 202-1Doprava a platba
Martin Zetocha
KladyKvalita výborná. Čerstvé. Minimum nepoužitelných kusov
KladyKvalita výborná. Čerstvé. Minimum nepoužitelných kusov
Záporynič
Záporynič
Pavel Shaban
KladySuper chut, fantasticka paella.
KladySuper chut, fantasticka paella.
ZáporyObsahuje jemny pisek treba peclive vycistit.
ZáporyObsahuje jemny pisek treba peclive vycistit.
ALEXANDER BARSUKOV
Kladyall cleaned and fine taste
Kladyall cleaned and fine taste
Zápory
Zápory
Helen Zhu
KladyAlways fresh and juicy mussels, highly recommend!
KladyAlways fresh and juicy mussels, highly recommend!
Zápory
Zápory
Anatoly Gerber
KladyChuť
KladyChuť
ZáporyNení
ZáporyNení
Kateřina Kmentova
Kladyčerstvé, dobře čištěné
Kladyčerstvé, dobře čištěné
Zápory
Zápory