Slávka jedlá živá
anglický název: Blue mussel
latinský název: Mytilus edulis
země původu: Dánsko
FAO: 27
způsob lovu: farmový chov
doporučená skladovací teplota: 2-7°C
Slávka jedlá je velmi robustní a přizpůsobivý mlž, který se vyskytuje ve všech mořích a oceánech severní polokoule. Nenajde-li žádnou skálu nebo útes, kde by se mohl přichytit, spokojí se s kameny či jinými předměty. Osídluje poměrně mělká pásma, dokonce také watty, například v Severním moři, což jsou území na přechodu pevniny a moře, která jsou při přílivu periodicky zaplavována vodou. Zde slávkám nevadí ani to, že se během odlivu ocitnou na suchu. V mělkých vodách dokážou vytvořit obrovské kolonie (tzv. lavice), v nichž přebývá několik tisíc jedinců. Protože se snadno rozmnožují, jsou pro akvakultury poměrně bezproblémovými chovanci. Největší farmy slávek jedlých vznikly v Evropě u pobřeží Severního a Baltského moře (zejména v Nizozemsku, Německu a Dánsku).
Modročerné, kapkovitě protáhlé a identicky tvarované lastury dosahují maximálně délky 10 cm. Vnitřní strana lastur je pokryta perleťovou vrstvou.
Slávky jedlé se v Severní Americe často konzumují syrové, Evropané dávají naopak přednost vařené variantě. Klasickým způsobem úpravy je dušení v páře ve vývaru z bílého vína a polévkové zeleniny.
PLU produktu: 202-1 Doprava a platba