Ploskozubec (papouščí ryba) filet s kůží - Přejete si rybu stáhnout z kůže?: ano, Přejete si rybu zavakuovat?: ne
anglický název: Bluebarred parrotfish
latinský název: Scarus ghobban
země původ: Maledivy, Srí Lanka
FAO: 51, 57
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Ploskozubec modropruhý, nebo se mu u nás říká Papouščí ryba, se vyskytuje od Rudého moře přes Indický oceán až po středoamerické pobřeží Tichého oceánu. Názvu se mu dostalo díky svému velmi krásnému pestrému zbarvení a tvrdému zobáku namísto rtů. Proto se více objevuje pod názvem Papouščí ryba nebo také Papoušek.
Ploskozubec je vykuchaný s hlavou. Zbarvení těla je světle hnědé s modrými znaky po těle a ploutvích. Mnohdy se dováží se svým příbuzným Ploskozubcem červenofialovým, jehož zbarvení je zelenomodré, se žlutým pruhem podél těla. Samice papoušků bývají zbarveny podstatně méně nápaditě, pouze v jednobarevném zbarvení.
Menší ryby stáhnuté z kůže se hodí ke smažení a dušení, větší kusy jsou vhodné do rybích polévek a dušených pokrmů. Lahodné maso Ploskozubců je velmi podobné masu kuřecímu.
PLU produktu: 49-10Doprava a platba