Mořský jazyk pravý filet cca 90-110g/kus
anglický název: Common sole
latinský název: Solea vulgaris
země původu: Holandsko
FAO: 27
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Mořský jazyk je rozšířený od jižního Norska po Senegal a ve Středozemním moři. Jeho výlov pomocí vlečných sítí tahaných po dně probíhá hlavně v severním Atlantiku a v Severním moři. V Evropě se vyskytuje několik blízkých příbuzných druhů, které dokáže rozlišit jen odborník. Z kulinářského hlediska jsou rovnocenní.
Mořský jazyk dorůstá do délky 70 cm. Po celém světě je mořský jazyk synonymem lahodného rybího masa. Této pověsti odpovídá i jeho cena a stal se symbolem luxusní ryby.
Hodí se především k pošírování, dušení, vaření v páře, smažení a pečení v troubě. Teplota ovšem nesmí být příliš vysoká, jinak toto křehké maso ztvrdne. Skvěle také chutnají plněné filety z mořského jazyka. Více
PLU produktu: 251Doprava a platba
Nutriční hodnoty | na 100g | na 200g porci | DDD v % na 100g |
energie (kj) | 381 | 762 | 5% |
bílkoviny (g) | 18,8 | 37,6 | 38% |
tuky (g) | 1,2 | 2,4 | 2% |
sacharidy (g) | 0 | 0 | - |
omega-3 kyseliny (mg) | 253 | 506 | - |
omega-6 kyseliny (mg) | 8 | 16 | - |
vitamín B12 (mcg) | 1,5 | 3 | 25% |
vitamín B6 (mg) | 0,2 | 0,4 | 10% |
vitamín D (IU) | 60 | 120 | 15% |
Selen (mcg) | 32,7 | 65,4 | 47% |
Fosfor (mg) | 184 | 368 | 18% |
Hořčík (mg) | 31 | 62 | 8% |