Makrela obecná filet 100-200g - Přejete si rybu stáhnout z kůže?: ano, Přejete si rybu zavakuovat?: ne
anglický název: Atlantic mackerel
latinský název: Scomber scombrus
země původu: Itálie
FAO: 37
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Rozšířená je od Norska po Maroko, ve Středozemním a v Černém moři. Je rychlým plavcem zdržujícím se v otevřeném moři. Tře se začátkem léta, kdy se přemisťuje blíže k pobřeží. Období tření představuje tradičně také hlavní sezónu jejich lovu.
Makrela obecná má dvě hřbetní ploutve a krátkou řitní ploutev. Základním poznávacím znakem je nepravidelná kresba z tmavých pruhů na jinak modrozeleném hřbetě. Dorůstá maximálně do délky 50 cm. Makrely mají velmi tučné maso, které se proto dost rychle kazí. Při nákupu je tedy potřeba dát pozor aby byla ryba opravdu čerstvá.
Makrela je z kulinářského hlediska velmi všestranná. Ryby o hmotnosti 300-400g představují ideální porci k dušení v troubě, pečení a mezi neojblíbenější úpravy patří uzení a pečení na grilu. Více
PLU produktu: 67-6Doprava a platba
Nutriční hodnoty | na 100g | na 200g porci | DDD v % na 100g |
energie (kj) | 858 | 1719 | 10% |
bílkoviny (g) | 18,6 | 37,2 | 37% |
tuky (g) | 13,9 | 27,8 | 21% |
sacharidy (g) | 0 | 0 | - |
omega-3 kyseliny (mg) | 2670 | 5340 | - |
omega-6 kyseliny (mg) | 219 | 438 | - |
vitamín B12 (mcg) | 8,7 | 17,4 | 145% |
vitamín B6 (mg) | 0,4 | 0,8 | 20% |
vitamín D (IU) | 360 | 720 | 90% |
Selen (mcg) | 44,1 | 88,2 | 63% |
Fosfor (mg) | 217 | 434 | 22% |
Hořčík (mg) | 76 | 152 | 19% |