Chapadla chobotnice vařená 100-200g
anglický název: Common octopus
latinský název: Octopus vulgaris
země původu: Itálie
FAO: 34
způsob lovu: divoký odchyt
doporučená skladovací teplota: 0-2°C
Chobotnice pobřežní neboli obecná se vyskytuje především u skalnatých pobřeží ve Středomoří a v Atlantiku. Menší exempláře dosahující celkové délky jen zhruba 70 cm se vyskytují také v Severním moři. Ve středomoří a jiných teplejších oblastech se naopak lze setkat s chobotnicemi měřícími až 3 m. Jako většina hlavonožců se i chobotnice vydává na lov v noci. Hlavními složkami potravy chobotnic jsou raci, krabi a mlži. Pomocí dlouhých silných chapadel jsou schopné pokořit i humry větší velikosti.
Tělo má vakovitý tvar, v přední části nacházejí strnule hledící oči s víčky, na velmi pohyblivých chapadlech jsou vždy dvě řady přísavek.
Chobotnice se většinou vaří nebo dusí, někdy se podávají také smažené nebo grilované. Aby poměrně pevné maso chobotnic bylo křehké, a ne příliš tuhé, vyžaduje relativně dlouhou dobu tepelné úpravy. Když se předtím řádně naklepe, uvaří se značně rychleji. Více
PLU produktu: 555 Doprava a platba
Nutriční hodnoty | na 100g |
energie (kj / kcal) | 287 / 69 |
bílkoviny (g) | 13,39 |
tuky (g) | 0,95 |
sacharidy (g) | 1,43 |
sůl (g) | 0,063 |